[...] do wzrostu obrotu białkowego (zwiększenie syntezy mięśni) oraz przyrostu mięśni. Małe ciężary mogą nieco zwiększać anabolizm (pod warunkiem dostarczania odpowiedniej ilości protein), ale nie należy liczyć na duży wzrost masy mięśniowej. Małe ciężary, a znikomy przyrost siły Siła jest kolosalnie ważna dla kulturysty. Dlaczego? Bo większy ciężar [...]
[...] K., Shalma, N. M., Alhashemi, M., Ahmed, H. M., Allam, A. H., & Abd-ElGawad, M. (2022). Effect of Omega-3 fatty acids supplementation on serum level of C-reactive protein in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of translational medicine, 20(1), 401. [...]
[...] iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i efektywnie chudnąć. Referencje: Smeets AJ1, Janssens PL, Westerterp-Plantenga MS. „Addition of capsaicin and exchange of carbohydrate with protein counteract [...]
[...] w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać osobno posiłki składające się prawie w całości z protein i bardzo niewielkiej ilości tłuszczów. Niemniej przyjrzyjmy się, temu, co ustalili naukowcy. Wołowina, kurczak czy ryba - co bardziej syci? Badani zostali [...]
[...] Węglowodany: 10-30% Tłuszcz: 30-40% Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. W diecie obliczonej na 2000 kcal dziennie [...]
[...] wychodzi z „dołka”. Niewiele osób jest na tyle cierpliwych. Sam trening nie wystarczy, jeśli nie zapewnisz ciału czasu do odpoczynku, jakościowego snu, odpowiedniej ilości protein, węglowodanów i tłuszczy. Nie ma aż takiego znaczenia, jaki rodzaj treningu i diety wybierzesz, jeśli są one przemyślane i zgodne z Twoim typem sylwetki i [...]
[...] Możliwy jest: spadek ilości adrenaliny spadek ilości testosteronu wzrost ilości białych krwinek wzrost ilości białka C-reaktywnego (białko ostrej fazy - CRP, ang. c-reactive protein) jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, infekcji wirusowej, bakteryjnej, wysokie stężenia [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
[...] ale trenujące. Wynik (pod względem % zawartości mięśni w ustroju) prawie zawsze będzie na korzyść tych drugich. Edda Cava i wspólnicy twierdzą, iż: „Wysoka podaż protein pomaga utrzymać beztłuszczową masę ciała w trakcie redukcji wagi, ale nie zwiększa siły i może mieć niekorzystne działanie na funkcje metaboliczne”. Prawdą [...]
[...] O'Neal DN1, Hew FL, Best JD, Alford „The effect of 24 months recombinant human growth hormone (rh-GH) on LDL cholesterol, triglyceride-rich lipoproteins and apo in hypopituitary adults previously treated with conventional replacement therapy.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10502452 Caidahl K1, [...]
Od wielu lat jestem zasypywany mailami oraz powiadomieniami z forum dotyczącymi treningu. Bardzo często porady szukają osoby, które powinny kilka lat potrenować bez wdrażania specjalistycznych planów, gdyż to jeszcze nie ten etap rozwoju zawodnika. W poniższym tekście odniosę się głównie do problemów związanych z rozwijaniem siły, co nie zmienia [...]
[...] krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Podsumowanie Włączenie białka [...]
[...] James McKendry, Alberto Pérez-López, Michael McLeod, Dan Luo, R. Dent, Benoit Smeuni. “Short inter-set rest blunts resistance exercise-induced increases in myofibrillar protein synthesis and intracellular signaling in young males.” http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/EP085647/abstract Willardson JM, Burkett LN. “The effect of rest [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
[...] mniej aminokwasów (np. BCAA, rozgałęzionych), dlatego dawkowanie powinno być większe niż klasycznego, serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Czy różnica między różnymi rodzajami protein jest zauważalna? No właśnie. Prawdopodobnie rolę odgrywa tu efekt placebo, siła sugestii sprawia, iż białko sojowe jest traktowane inaczej niż serwatkowe. Gdyby [...]
[...] stanowić tłuszcze. Niemożliwe! Widać, iż autor z pewnej amerykańskiej strony nie zadał sobie trudu, aby zrozumieć, o czym pisze. To proste. Jeśli Frank Zane dostarczał 200 g protein (800 kcal), 150 g węglowodanów (600 kcal), to aby uzyskać 3000 kcal energii dziennie, musiałby jeść 177.8 g tłuszczów dziennie (~1600 kcal). Jeśli jadł mniej [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] wspomagania zjadali tylko 130 ± 25 g białka dziennie, a osoby z grupy kontrolnej tylko 115 ± 20 g białka dziennie (wystarczy pomyśleć, czy konsumpcja dużej ilości protein zawierających metioninę nie ma wpływu na poziom homocysteiny). Jedyne co udało się tu wykazać to to, że mężczyźni stosujący sterydy anaboliczno-androgenne mieli [...]
Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Czyli najprościej rzecz ujmując, najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy” (na co wskazują niektóre badania). W diecie [...]